28.10.2014

Placuszki dyniowe

Już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam placuszki na śniadanie.  Dzieciaki i nie tylko one już bardzo się stęskniły za takimi śniadaniami.  Dlatego w ubiegłą niedzielę, korzystając z dłuższego niż zazwyczaj poranka, przygotowałam wielką stertę placuszków.  Jak się jednak okazało, nie była aż tak wielka.   Wystarczyła tylko dla 3 osób.  Przepis pochodzi od Bei i oczywiście dołączam go do dyniowego festiwalu.




Składniki:
  • 160 g mąki (dałam nieco więcej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 200 ml jogurtu
  • 100 ml mleka
  • 150 g puree dyniowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko


Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać wszystkie mokre.  Połączyć zawartość misek i dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię.  Nakładać po sporej łyżce ciasta  i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron.  Podawać ciepłe z miodem, syropem z agawy, klonowym i np. orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...