16.01.2015

Ciasto czekoladowe - bez cukru i mąki

6 lat temu pojawił się tutaj pierwszy przepis.  Były to muffiny.  Dzisiaj również na słodko, ale dużo zdrowiej.  Ciasto czekoladowe bez grama dodatkowego cukru, bez mąki.  Za to z bananami i daktylami.  Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu na duńskim blogu The Food Club.  Ponieważ nie miałam dostępu do świeżych daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło dużo wyższe niż to oryginalne.  Dlatego też musiałam je piec prawie dwa razy dłużej.   Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie.




Składniki:
  • 250 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 100 g wrzątku
  • 1 dojrzały banan
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 50 ml espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g mielonych migdałów



Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut.  Następnie odcedzić i zmiksować na gładką masę.  Dodać banana, jajka, kawę, wanilię, olej i ponownie zmiksować.  Dodać kakao, proszek i migdały.  Wymieszać.  Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno).  Przelać masę.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 - 55minut (do suchego patyczka).  Ciasto ostudzić przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...