30.01.2015

Koeksisters - pączki z Południowej Afryki

Przepis na te pączki dostałam od Ursy, czytelniczki z Republiki Południowej Afryki.  Ursa co jakiś czas podsyła mi przeróżne ciekawe przepisy.  Kiedy tydzień temu znalazłam na mojej skrzynce przepis na afrykańskie pączki, wiedziałam, że szybko je zrobię.  W końcu jest karnawał, a i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami.  Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę jej przyznać rację.  Są okropnie, ale to okropnie słodkie.  Samo ciasto jest wspaniałe.  Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to.  Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.



Składniki (na ok 30 sztuk):
Syrop:
  • 800 g cukru
  • 625 ml wody
  • kawałek kory cynamonu i kawałek imbiru (dałam imbir)

Koeksisters:
  • 480 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 200-250 ml zimnej wody
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Wieczorem przygotować syrop.  Do garnka wlać wodę i dodać cukier.  Zagotować tak, aby cukier się rozpuścił.  Następnie dodać cynamon lub imbir.  Gotować razem na niewielkim ogniu przez około 5-10 minut. Odstawić do przestudzenia a następnie schować do lodówki na całą noc.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.  Dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę.  Dodać cukier, jajka i stopniowo dodawać wodę.  Wyrobić szybko ciasto.  Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut do lodówki.  Stolnicę obsypać delikatnie mąką.  Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5-7mm.    Wycinać prostokąty lub owale o wymiarach około 8cm x 4cm.  Zostawić około 1 cm odstęp od krótszego boku każdego prostokąta.  Rozciąć na trzy paski.  Z każdego "upleść" luźny warkocz.   Delikatnie złączyć końce.  Gotowe pączki smażyć na złoty kolor w dwóch stron, na oleju rozgrzanym do 180 stopni .  Wyjmować łyżką cedzakową i natychmiast przekładać do miski z syropem.  Najlepiej, żeby miska stała w zlewie z zimną wodą tak, aby syrop cały czas był zimny.  Zostawić w syropie przez chwilę i wyjąć na kratkę.  Zamiast zanurzać pączki w syropie można też polać je lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...