Składniki (na 2 bochenki):
- 405 g zakwasu
- 765 g mąki pszennej chlebowej
- 400 ml wody
- 20 g (około 2 łyżek) soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej soli
Wykonanie:
W
misce wymieszać wodę i zakwas. Dodać mąkę i wyrabiać mikserem przez 4
minuty na niskich obrotach. Zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze przez
kolejne 3. Przykryć miskę i odstawić na 20 minut. Następnie posypać
wierzch solą i wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a
potem na wyższych przez 6 minut. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć
do naoliwionej miski. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
Po godzinie złożyć ciasto. Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować i
podzielić na 2 części. Wstępnie uformować dwa owalne bochenki. Nakryć
je i odstawić na 20 minut. Po tym czasie uformować właściwe bochenki i
przełożyć do koszy do wyrastania. Nakryć folią i odstawić do lodówki na
około 8 - 12 godzin (patrz wstęp). Chleb wyjąć na 1- 4 godziny przed
pieczeniem. Jeżeli chleb podwoił swoją objętość nadaje się do
pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. (Mój pierwszy piekł się w
250 i był zbyt spieczony. Drugi piekłam w 230 stopniach) Chleb
przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika na kamień. Dno i
boki piekarnika spryskać wodą. Chleb piec około 20-30 minut. Chleb
wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.