14.01.2015

Rustykalny chleb Hiszpański

Kolejne wspólne pieczenie.  Tym razem chleb zaproponowany przez Anię z Bajkorady.  Chleb z programu Hairy Bikers' Bakeation.  Chleb puszysty, delikatny.  Pięknie wyrósł, chociaż podczas wyrastania wydawało się, że tak nie będzie.  Do powtórzenia.
Zajrzyjcie też do:



Składniki:
STARTER:
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 125 g mąki pszennej chlebowej
CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

 

Wykonanie:
Nalać wodę do miseczki.  Wsypać cukier, rozmieszać.   Dodać drożdże i ponownie wymieszać.  Odstawić na 10 minut.  Następnie dodać mąkę i wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta pasta.  Przykryć i odstawić na 24 godziny.
Wodę nalać do małej miski. Dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i odstawić na 10 minut.   Do misy robota wsypać mąki i sól.  Wlać przygotowaną wodę z drożdżami, dodać starter i oliwę. Wymieszać łyżką.  Następnie zacząć wyrabiać ciasto hakiem.  Najpierw na niski obrotach, a po kilku minutach zwiększyć na wysokie obroty.  Ciasto powinno zacząć wydawać odgłosy jakby klaskało.  Zacznie też zmieniać się jego konsystencja.  Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dodawać mąki.  Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne i zacznie formować się w kulę, przełożyć je do naoliwionej miski.  Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrastania.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką.  Na blat wysypać mąkę.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną powierzchnię i rozciągnąć na długość ok 30 cm.  Złożyć na pół i ponownie rozciągnąć.  Czynność powtórzyć kilka razy.  Następnie uformować podłużny bochenek.  Przełożyć go na przygotowaną blachę i naciąć.  Przykryć folią i odstawić na 45-60 minut. 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni (ja piekłam na kamieniu).  Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika razem z blachą, na której wyrastał. (Ja delikatnie przeciągnęłam papier z chlebem na rozgrzany kamień).  Spryskać dno piekarnika wodą.   Piec przez około 20 - 25 minut, aż chleb będzie przyrumieniony i będzie wydawał głuchy dźwięk gdy postukamy go od spodu.  Wystudzić  na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...