13.01.2015

Jarmuż z jajkiem sadzonym

Przywiozłam kolejną porcję jarmużu.  Część użyłam do smoothie, a część do śniadania.  Połączyłam z jajkiem.  Muszę przyznać, że zdecydowanie najbardziej lubię jarmuż surowy, w sałatkach.  Ten podsmażony staje się ostrzejszy i pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu.  Ja jednak lubię od czasu do czasu.



Składniki:
  • 2 - 3 liście jarmużu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • masło lub olej
  • pół ząbka czosnku (opcjonalnie)


Wykonanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy.  Odcinamy zgrubiałe części, resztę rwiemy na kawałki.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu.  Dodajemy jarmuż i dusimy przez 2 - 3 minuty.  Możemy dodać rozgnieciony czosnek pod koniec duszenia.  Robimy dwa wgłębienia w jarmużu.  W każde wbijamy ostrożnie jajko.  Solimy i pieprzymy.  Smażymy aż białko się zetnie, a żółtko zostanie jeszcze płynne.  Możemy smażyć pod przykryciem.  Podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...