28.01.2015

Pieczone musli Boba

W połowie musli, w połowie granola.  Pierwszy raz robiłam ją w ten sposób, ale muszę przyznać, że bardzo mi taka wersja smakuje.  Przepis pochodzi z książki "What Katie Ate".  Przygotowałam z połowy porcji z książki, a i tak jest jej bardzo dużo.  Chociaż prawda jest taka, że znika też w tempie ekspresowym. Razem ze mną tę granolę, czy też musli zrobiła też Edytka.



Składniki:
  • 250 g płatków owsianych
  • 40 g zarodków pszennych
  • 30 g wiórów kokosowych
  • 100 g pestek dyni
  • 80 g migdałów
  • 70 g orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki syropu klonowego (dałam z agawy)
  • 140 g rodzynków
  • 35 g posiekanych suszonych daktyli lub fig


Składniki:
Miód, syrop klonowy i olej przełożyć do rondelka i podgrzewać  przez około 5 minut.  Płatki owsiane, zarodki, wiórki, pestki dyni, migdały i orzechy wymieszać w misce.  Odłożyć połowę mieszanki.  Do połowy wlać podgrzany miód z olejem i wymieszać.  Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 C (termoobieg).  Piec przez godzinę mieszając od czasu do czasu.  Ostudzić i wymieszać z odłożonymi składnikami.  Dodać rodzynki i daktyle.  Przełożyć do szczelnego pojemnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...