10.01.2015

Strudel jabłkowy w cieście filo

Ostatnie płaty ciasta wykorzystałam na słodko.  Ponieważ w domu było dużo jabłek, a domownicy uwielbiają ciasta z jabłkami przygotowałam strudel z jabłkami na podstawie tego przepisu.  Moim zdaniem nadzienia może być odrobinę więcej, ale w takiej formie też smakowało.



Składniki:
  • 40 g bułki tartej lub zmiksowanego jasnego chleba
  •  2 łyżki masła
  • 1 spore jabłko (ok 200-250 g)
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 40 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 płaty ciasta w filo (47 x 35 cm)
  • masło


Wykonanie:
2 łyżki masła rozpuścić na patelni wrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor.  Jabłka pokroić w kostkę.  Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami.  Odstawić.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła.  Przykryć drugim płatem, docisnąć.  Wyłożyć kolejne 3 łyżki masła w inne miejsca niż poprzednio.  Przykryć trzecim płatem, znowu wyłożyć 3 łyżki masła 3 innym miejscu i to samo zrobić z czwartym płatem.  W ten sposób płaty ciasta posmarowane są w każdym miejscu, chociaż na innych płatach.  Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie zostawiając ok 2 -3 cm wolnego brzegu.  Krótsze boki złożyć do środka tak, aby farsz nie wypadał.  Złożyć dłuższy bok, ten gdzie zostawiliśmy 2 cm wolnego ciasta.  Zwijać tak jak roladę, ale niezbyt ściśle.  Położyć na blasze złączeniem do dołu.  Posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec przez ok. 25 minut.  Wyjąć i studzić na kratce przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...