Składniki:
- 40 g bułki tartej lub zmiksowanego jasnego chleba
- 2 łyżki masła
- 1 spore jabłko (ok 200-250 g)
- 70 g cukru trzcinowego
- 40 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 płaty ciasta w filo (47 x 35 cm)
- masło
Wykonanie:
2 łyżki
masła rozpuścić na patelni wrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i
podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Jabłka pokroić w kostkę.
Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Na
pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła. Przykryć
drugim płatem, docisnąć. Wyłożyć kolejne 3 łyżki masła w inne miejsca
niż poprzednio. Przykryć trzecim płatem, znowu wyłożyć 3 łyżki masła 3
innym miejscu i to samo zrobić z czwartym płatem. W ten sposób płaty
ciasta posmarowane są w każdym miejscu, chociaż na innych płatach.
Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie zostawiając ok 2 -3 cm wolnego
brzegu. Krótsze boki złożyć do środka tak, aby farsz nie wypadał.
Złożyć dłuższy bok, ten gdzie zostawiliśmy 2 cm wolnego ciasta. Zwijać
tak jak roladę, ale niezbyt ściśle. Położyć na blasze złączeniem do
dołu. Posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec przez ok. 25
minut. Wyjąć i studzić na kratce przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.