Składniki:
- 200 g ziemniaków
- 300 g surowego miąższu dyni
- 200 g mąki + więcej do wysypania stolnicy
- jajko
- łyżka tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Dynię ułożyć na pergaminie i upiec w piekarniku, zmiksować. Ziemniaki i dynia powinny być maksymalnie suche.
Zagnieść elastyczne ciasto z masy ziemniaczanej i dyniowej z jajkiem, mąką i przyprawami. Mąkę dosypywać stopniowo, jak najmniej, jeżeli ciasto jest rzadkie, dodawać mąki.
Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem i parmezanem lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.