Składniki:
Na tortownicę o średnicy 22 cm
- 3 jajka
 - szczypta soli
 - 130 g cukru (dałam 80 g)
 - 130 g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady (dałam mleczną)
 - 200 g startej dyni*
 - 200 g drobno zmielonych migdałów (dałam 80 g migdałów i 120 g orzechów laskowych)
 - 1 łyżeczka proszku
 - 3 łyżki maizeny (dałam mąkę pszenną)
 - 1,5 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku pomarańczowego)
 - otarta skórka z 1 pomarańczy
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
- + opcjonalnie polewa czekoladowa
 
*jeśli dynia jest zbyt soczysta, można lekko ją odcisnąć
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; żółtka ubijamy z cukrem na białą masę, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 45 minut.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.