31.07.2014

Bajgle

Bajgle z przepisu Moniki, które pojawiły się w ostatniej Lipcowej Piekarni.  Ja oczywiście nie dałam rady przyłączyć się w terminie, ale postanowiłam jednak je zrobić.  Niestety nie udały się tak jak powinny, przynajmniej większość.  Na szczęście wiem, gdzie tkwi problem.  Moje ciasto było zbyt luźne.  Mimo wszystko bajgle wyszły przepyszne, nawet te, które wyglądały bardziej jak placki.  Będę jeszcze ćwiczyć, na pewno.  Może w wersji slow?



Składniki:
  • 750 g mąki pszennej (typ 550)
  • 400- 500 ml letniej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu

  • 1 jajko
  • sezam
  • mak


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić robotem.  Wodę dolewać stopniowo tak, aby ciasto być dość gęste.  Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.  Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na 12 - 15 części.  Z każdej uformować bułeczkę.  Odłożyć na około kwadrans do wyrośnięcia.  Następnie omączonym palcem zrobić dziurkę w środku bułki i kręcąc bułką po stolnicy zrobić dużą dziurkę.  Bułki odłożyć do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.  
W dużym, płaskim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki miodu.  Każdą bułkę obgotować przez minutę z każdej strony.  Odłożyć na kratkę lub ściereczkę, aby ociekły z wody.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i / lub sezamem.  Piec, aż bajgle będą złote, przez 20 - 25 minut.  Przestudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...