Składniki:
- 750 g mąki pszennej (typ 550)
- 400- 500 ml letniej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- sezam
- mak
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić robotem. Wodę dolewać stopniowo tak, aby ciasto być dość gęste. Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na 12 - 15 części. Z każdej uformować bułeczkę. Odłożyć na około kwadrans do wyrośnięcia. Następnie omączonym palcem zrobić dziurkę w środku bułki i kręcąc bułką po stolnicy zrobić dużą dziurkę. Bułki odłożyć do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
W dużym, płaskim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki miodu. Każdą bułkę obgotować przez minutę z każdej strony. Odłożyć na kratkę lub ściereczkę, aby ociekły z wody.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i / lub sezamem. Piec, aż bajgle będą złote, przez 20 - 25 minut. Przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.