11.07.2014

Rolada jagodowa

Nareszcie jest taka jaką sobie wymarzyłam.  Zwinięta kilka razy.  Aż nie chcę myśleć ile ja ich teraz będę robić.  Z malin, brzoskwiń, a potem jeszcze czekoladową i sama nie wiem jaką.  A o co chodziło?  O blachę.  Wystarczyło użyć tej z piekarnika, bo żadna z moich dużych nie była wystarczająco duża.  Tę roladę pokazywałam tutaj już kilka lat temu, razem z truskawkową.  A teraz ją powtarzam z niewielkimi zmianami.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 5 + 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 g jagód
  • 200 g śmietany kremówki



Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem  5 łyżek cukru. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.  Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm .  Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni.  Gotowy biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć.  Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.  Gdy spęcznieje dodać ćwierć szklanki wody i podgrzać cały czas mieszając.  Żelatyna musi się rozpuścić. Około 100 g jagód zmiksować z 2 łyżkami cukru.  Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo zmiksowane jagody i energicznie mieszać.  Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi owocami.  Zwinąć roladę.  Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...