Składniki:
- 8- 10 pałek z kurczaka
 - ok. 600 g ziemniaków
 - 500 g pomidorków koktajlowych
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 mała cebula
 - 3 łyżki ketchupu
 - 2 łyżeczki miodu
 - 4 łyżki oleju
 - 2 łyżeczki sosu sojowego
 - 3 łyżki słodkiego sosu chili
 - 10 g koperku lub natki
 - sól, pieprz
 
Wykonanie:
Piekarnik
 rozgrzać do 200 stopni.  Kurczaka umyć i osuszyć.  Obsypać solą i 
pieprzem.  Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i 
ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, 
ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku.  Posmarować nim udka.
  Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki. 
 Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami.  Posmarować pozostałym sosem. 
 Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką.  Polać sosem 
kurczaka.  Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut.  Następnie 
włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.