Składniki:
- 8- 10 pałek z kurczaka
- ok. 600 g ziemniaków
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- 10 g koperku lub natki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni. Kurczaka umyć i osuszyć. Obsypać solą i
pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i
ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju,
ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku. Posmarować nim udka.
Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki.
Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami. Posmarować pozostałym sosem.
Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką. Polać sosem
kurczaka. Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut. Następnie
włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.