Składniki:
- 500 g mąki
 - 25 g drożdży
 - 100 g miękkiego masła
 - Pół szklanki cukru
 - 2 jajka
 - 2 żółtka
 - ½ - ¾ szklanki mleka
 
- Ok. 10 łyżek jagód
 - 2 łyżki cukru
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
- 50 g mąki
 - 25 g masła
 - 25 g cukru
 - Mleko lub jajko do posmarowania
 
Wykonanie:
Mąkę 
przesiać do miski.  Zrobić w środku wgłębienie.  Mleko lekko podgrzać.  
Odlać około ¼ szklanki i wkruszyć drożdże.  Dodać łyżkę cukru i 
wymieszać. Wlać mieszankę do wgłębienia w mące.  Na wierzch posypać 
odrobiną mąki, nakryć ściereczką i odstawić, aż drożdże urosną.  Po 
około kwadransie dodać pozostałe składniki, bez mleka.  Zacząć wyrabiać 
ciasto dolewając stopniowo mleko.  Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż
 będzie miękkie i elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki. 
 Uformować kulę, przełożyć do miski posmarowanej olejem, nakryć 
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. 
Jagody 
umyć i osuszyć.  Wymieszać z mąką i cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyrobić i
 podzielić na 10 – 12 części.  Na środek każdej części nakładać po łyżce
 jagód i zlepić bułeczkę.  Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do 
pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około
 kwadrans.  
Przygotować
 kruszonkę.  Mąkę wyrobić z masłem palcami, aż powstanie kruszonka. 
 Wymieszać cukier.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Wyrośnięte 
bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.   Posypać 
kruszonką.  Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.