Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe.  A do tego niezwykle sycące.  Letni obiad.  Polecam.
Składniki (na 1 - 2 porcje):
- 100 g ryżu do risotto
 - 1 cebulka
 - 300 g ugotowanego i obranego bobu
 - 150 ml białego wytrawnego wina
 - 200 - 250 ml bulionu
 - Parmezan
 - 2 łyżki oliwy
 - łyżeczka masła
 - sól, pieprz
 
Wykonanie:
Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.  Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem.  
W garnku
 podgrzewamy oliwę z masłem.  Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy. 
 Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty.  Wlewamy
 wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż. 
 Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy.  Z 
przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem.  Na 
koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy starty Parmezan. 
 Dodajemy pozostały bób, mieszamy i podajemy natychmiast.  
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.