Składniki (na ok. 50 - 60 sztuk):
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
 - 200 g cukru trzcinowego
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 500 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 łyżeczki gorącej wody
 - szczypta soli
 - 200 g groszków czekoladowych
 - 130 g orzechów włoskich, posiekanych
 
Wykonanie:
Masło 
utrzeć z cukrem.  Dodawać  po jednym jajku nadal ucierając.  Dolać 
ekstrakt waniliowy i wymieszać.  Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do 
utartego masła razem z solą.  Dodać mąkę, czekoladę i orzechy.  
Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. 
3 blachy
 wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Z 
ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Układać na 
blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko.  Piec przez około 15 minut, 
aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut).  
Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.