30.07.2014

Pieguski z orzechami - Chocolate chip cookies

Małżonek nieśmiało zaproponował, żebym zrobiła trochę piegusków na wyjazd.  Postanowiłam zaryzykować i upiec ciasteczka z przepisu, który wyskakuje jako pierwszy w wyszukiwarce.  Do tego nazywa się jeszcze "Najlepszy".   Okazało się, że jest to prawda.  Ciasteczka lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.  A do tego banalne w przygotowaniu. W porównaniu do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość cukru i tak polecam zrobić.



Składniki (na ok. 50 - 60 sztuk):
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 200 g groszków czekoladowych
  • 130 g orzechów włoskich, posiekanych


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem.  Dodawać  po jednym jajku nadal ucierając.  Dolać ekstrakt waniliowy i wymieszać.  Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do utartego masła razem z solą.  Dodać mąkę, czekoladę i orzechy.  Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. 
3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Układać na blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko.  Piec przez około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut).  Wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...