Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 ogórki gruntowe
- kilka rzodkiewek
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
- jajka
- koperek, szczypiorek
- 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Botwinkę
umyć, buraczki wyszorować. Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a
buraczki włożyć w całości do garnka i zalać wodą. Gotować przez kilka,
kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka. Wyjąć z wody i ostudzić.
Wody nie wylewać.
Ogórki
obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki pokroić na
drobną kostkę. Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić. Jogurt /
kefir / maślankę wlać do miski. Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć
czosnek. Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas
buraczany. Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół
godziny, ale lepiej na dłużej. Jajka ugotować na twardo. Chłodnik
podawać z koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.