Podobno króluje na blogach, ale ja ją zobaczyłam u Wiosenki i Usagi.
Zobaczyłam i zaraz zrobiłam. Musiałam jednak nieco zmniejszyć ilośc
składników, ze względu na ilość budyniu jaki miałam w domu. Dodałam też
małe co nieco od siebie. (oczywiście troszkę ja uszkodziłam podczas
wyjmowania, co widać na zdjęciach).
Składniki:
* 3 jajka
* 120 g cukru
* 150 g masła
* 60 g budyniu waniliowego
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 120 g mąki pszennej
* ziarenka z 1 laski wanilii
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę stopniowo dodając żółtka i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, ziarnkami wanilii i budyniem, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera lub przy pomocy łopatki.
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułka tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.