28.04.2011

Śnieżny mazurek

Jaki on słodki, ale jaki pyszny.  W sumie to dobrze, że słodki, bo nie można zjeść za dużo na raz.  Wymieszałam dwa przepisy (przepis na spód od Polki a masa z książki wydanej przez Przyjaciółkę z przepisami świątecznymi) i najpierw myślałam, że spodu będzie trochę za dużo.  Jednak potem okazało się, że doskonale łagodzi słodycz masy.

 

Składniki na spód:

* 300g mąki pszennej
* szczypta soli
* 50g drobnego cukru
* 100g mielonych migdałów
* 180g zimnego masła
* 2 jajka

Wykonanie:

Mąkę przesiać z solą do miski.
Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników.
Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę - spód i rant po bokach ( u mnie mała forma prostokątna, jakieś 25x 35) i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 30-40 minut.
Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Wystudzić.


Składniki na masę:

* 1 szklanka śmietany kremówki
* 1 szklanka cukru
* 1 laska wanilii

Wykonanie:
Śmietanę wlać do garnuszka o grubym dnie. Wanilię przeciąć na pół i wydłubać ziarnka. Ziarnka dodać do śmietany. Dodać cukier i całość zagotować cały czas mieszając. Gotować dokładnie 11 minut, mieszając cały czas. Po 11 minutach zdjąć z ognia i przez krótką chwilę nadal mieszać. Natychmiast wylać na ostudzony spód i rozprowadzić (masa bardzo szybko tężeje). Udekorować według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...