Ten przepis powstał w oparciu o nasz ukochany mazurek.
W odróżnieniu od tamtego jest nieco bardziej słodki (nie ma posmaku
kwaśnych wiśni). Sama nie wiem, który jest lepszy. Najlepiej smakuje na
drugi dzień.
Składniki:
* 150 g mielonych migdałów
* 50 g mąki pszennej (lub nieco więcej)
* 100 g masła
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka śmietany
* 4 jabłka
* 6 łyżek całych migdałów
* 3 łyżki migdałów w płatkach
* 5 łyżek żurawiny
Polewa:
* 60 g masła
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę i zmielone migdały posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto (jeśli się nieco lepi można dodać odrobinę mąki więcej). 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (kwadratową 24 x 24). Resztę schować do lodówki. Na ciasto wyłożyć malutkie kawałki jabłek. Posypać je posiekanymi migdałami i płatkami migdałów. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na wierzch. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić. Na chłodny placek wyłożyć żurawinę.
Wszystkie składniki polewy podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.