Nie
zamierzałam jej robić, na pewno nie tyle przed Wielkanocą. Dostaliśmy
jednak od sąsiadki mleko, takie prawdziwe, najprawdziwsze - prosto od
krowy. Część dzieci wypiły, niestety mleko zaczęło kisnąć. Wtedy też
przypomniałam sobie, że można je zużyć do paschy. Ponieważ akurat jest Waniliowy Weekend, powstała wersja waniliowa.
Składniki:
* 500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
* 2 jaja
* 2 laski wanilii
* 70 g cukru pudru
* 100 g śmietany
* 100 g masła
* 70 g posiekanych bakalii (dałam migdały i żurawinę)
Wykonanie:
1 laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W międzyczasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.
Rozkroić drugą laskę wanilii. Ziarenka dodać do masła. Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane bakalie (żurawinę pokroiłam na mniejsze kawałki) i mieszamy. Formę (u mnie 2 małe foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góry też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoiki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.