14.04.2011

Zupa krem dyniowo-ziemniaczana

W zamrażalniku leży w woreczkach zamrożona dynia.  Ponieważ trzeba powoli oczyścić zamrażalnik przed sezonem, postanowiłam przygotować zupę.  Zupę krem w sam raz na tę jesienną pogodę za oknem.




Składniki:

* 600 g dyni (dałam mrożoną)
* 3 ziemniaki
* 1/2 łyżeczki garam masala
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 2 łyżeczki curry
* sól, pieprz
* woda
* jogurt lub śmietana


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy około 1 litrem wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w kawałki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy. Wylewamy do talerzy i dodajemy po kleksie śmietany lub jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...