Przyznajcie
sami, że taka pogoda jak teraz, po prostu zmusza do jedzenia
czekoladowych słodkości. Ponieważ ochotę miałam też na sernik,
postanowiłam połączyć te dwa smaki. Do tego posypałam go cukrem pudrem,
aby odzwierciedlał chociaż troszkę ten cudowny puch za oknem.
Przypominam Wam też o konkursie, który trwa jeszcze do wtorku. Cudowne nagrody czekają.
- 800 g tłustego sera białego
- 150 g cukru królewskiego trzcinowego
- 3 jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 60 g rozpuszczonego masła
- 250 g owsianych ciasteczek czekoladowych
- Cukier puder królewski w młynku - do posypania
Wykonanie:
Ciasteczka
owsiane miksujemy w malakserze lub rozgniatamy wałkiem, bardzo drobno.
Dodajemy masło i mieszamy. Tak przygotowaną masą wykładamy spód
tortownicy (wcześniej koniecznie wyłóżmy dno tortownicy papierem do
pieczenia) o średnicy 24 cm.
Czekolady
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Pozostałe składniki miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy
czekoladę i ponownie chwilę miksujemy. Masę wylewamy na ciasteczkowy
spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
Sernik wyjmujemy i studzimy. Ostudzony posypujemy królewskim cukrem
pudrem w młynku.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.