Oto kolejny przepis znaleziony na blistrach Kulinarne Inspiracje Kamis.
Tym razem pieczony kurczak z warzywami. Jak dla mnie wspaniały pomysł
na szybki w wykonaniu niedzielny obiad. Porcja jest dość spora, bo
starczyło dla nas też na poniedziałek.
Jeśli
chcielibyście wypróbować takie blistry Kamisa, napiszcie w komentarzu
pod tym postem (proszę zostawcie swój adres email, tak abym mogła się
potem z Wami skontaktować), który z 4 dostępnych blistrów
jest Waszym zdaniem najciekawszy. Mam dla Was 10 zestawów składających
się ze wszystkich 4 blistrów. Na odpowiedzi czekam do 28 grudnia, do
godz. 23:59.
Składniki:
- 8 pałek kurczaka (około 1 kg)
- 250 g małych cebulek
- 250 g marchewki (najlepiej małe o długości około 3-4 cm, ja użyłam dużych pokrojonych)
- 300 g fasoli szparagowej (dałam mrożoną)
- 6 średnich ziemniaków
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej w młynku Kamis Specialite
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (rozmaryn, papryka słodka, czosnek, tymianek, oregano)
Wykonanie:
Pałki
z kurczaka natrzyj solą i odstaw. Ziemniaki pokrój w 2-3 cm kostkę,
dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszaj. Cebulkę pokrój w ćwiartki,
fasolkę na kawałki długości około 3 cm, marchewki, jeśli są małe, zostaw
w całości, a jeśli duże pokrój w grube plastry. Kurczaka obsmaż za
wszystkich stron na oleju. Przełóż do miski, dodaj paprykę, 1/2 porcji
czosnku, tymianek i wymieszaj. Na tłuszczu ze smażenia mięsa skarmelizuj
cukier (podgrzej, aż się rozpuści). Dodaj cebulkę, marchew i fasolkę.
Podsmażaj około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełóż do naczynia
żaroodpornego, posyp pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszaj. Na
warzywach ułóż na przemian pałki z kurczaka i ziemniaki. Piecz w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. Podawaj w
naczyniu żaroodpornym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.