Oto
delikatna panna cotta, która swobodnie może zagościć na Waszych
świątecznych stołach. Mocno piernikowy smak, delikatna konsystencja i
złotawy kolor. Jak dla mnie idealny deser na święta.
Składniki:
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 200 ml płynnej śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 60 g Cukru Królewskiego trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Żelatynę
zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać i pozostawić aby napęczniała.
Śmietankę, mleko, cukier trzcinowy i przyprawę do piernika podgrzewać
cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą
żelatynę i wymieszać bardzo dokładnie. Kiedy wszystko będzie dokładnie
rozpuszczone wylewamy mieszankę do foremek (filiżanek). Odstawiamy do
ostygnięcia, a następnie chowany do lodówki do całkowitego stężenia -
najlepiej na całą noc. Przed podaniem foremki wkładamy na chwilę do
gorącej wody i wykładamy na talerzyk.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.