Chciałam Wam dzisiaj pokazać przepis na polędwiczki, z serii Kulinarne Inspiracje Kamis.
Pierwszy raz robiłam tego typu danie i muszę przyznać, że tak podane
polędwiczki zrobiły furorę u mnie w domu. Wiem jedno, mój syn będzie
się o nie dopominał, a ja zapewne będę ulegać prośbom.
Składniki:
- 1/2 kg polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula grubo pokrojona
- 100 g pieczarek (pokrojonych)
- 1 jabłko (pokrojone w ósemki)
- 150 ml soku jabłkowego
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- Zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis (rozmaryn, czosnek, tymianek, papryka, szałwia)
Wykonanie:
Do
miski wsyp mąkę, paprykę, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj.
Polędwiczki pokrój na skos w plastry, delikatnie rozbij i obtocz w mące z
przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso po 2-3
minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Na
patelnię wrzuć czerwoną cebulę, pieczarki i jabłko. Smaż przez 3-4
minuty, aż do zbrązowienia. Dodaj sok jabłkowy, czosnek granulowany,
szałwię, rozmaryn, tymianek, śmietankę kremową i delikatnie zamieszaj.
Mięso ponownie wrzuć na patelnie, doprowadź do wrzenia i smaż jeszcze
przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z gotowanymi
ziemniakami i surówką.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.