Składniki (na 12 przełożonych ciasteczek):
- 130 g płatków migdałowych
- 110 g masła
- 100 g cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej (typ 500)
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Wykonanie:
Płatki
migdałów prażymy na suchej patelni i studzimy. Przekładamy do blendera
i mielimy. Dodajemy masło, cukier i ponownie miksujemy. Dodajemy
jajko i wanilię. Zdejmujemy masło ze ścianek i miksujemy całość.
Dodajemy cynamon, proszek, sól i mąki. Miksujemy aż całość się
połączy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę czy dwie mąki (ja nie
dawałam). Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do
lodówki. Po około 30 minutach wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wycinamy
ciasteczka. Pieczemy około 10 - 12 minut w 180 stopniach. Ciasteczka
mają być lekko brązowe na brzegach. Studzimy na blaszce przez kilka
minut (ciasteczka lekko stwardnieją). Potem przekładamy na kratkę.
Kiedy ostygną całkowicie, przekładamy dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.