Składniki:
- 3 - 4 płaty śledziowe (z zalewy solnej)
- po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków
- po pół łyżeczki ziaren kolendry, gorczycy i jałowca
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 1 szklanka oleju
- cebula (do podania)
Wykonanie:
Śledzie
moczymy w wodzie. Przyprawy ucieramy w moździerzu. Mieszamy razem z
przeciśniętym czosnkiem i zawijamy w gazę. Gazę z przyprawami
obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do słoja i zalewamy olejem. Odstawiamy
na noc w temperaturze pokojowej.
Wymoczone
śledzie osuszamy i przekładamy do oleju. Odstawiamy do lodówki na
kilka dni. Przed podaniem śledzie wyjmujemy z oleju i dekorujemy
sparzoną cebulą w plasterkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.