Składniki:
- 4 - 5 płatów śledziowych (z zalewy solnej)
- 3 - 4 buraczki
- 3 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 3 - 5 ogórków kiszonych
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- kilka łyżeczek musztardy
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki
i buraki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie
(oczywiście w oddzielnych garnkach). Śledzie moczymy w wodzie.
Ugotowane
buraki i ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy
i kroimy. Mieszamy szybko z ogórkami, aby nie pociemniało. Śledzie
osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy
odrobinę majonezu, musztardę. Doprawiamy do smaku. Sałatkę odstawiamy
do lodówki, aby się przegryzła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.