Składniki:
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 80 ml soku z cytryn (z 2 - 3 cytryn)
- 60 g masła
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Wykonanie:
Przygotowujemy garnek z wodą. Stawiamy na nim miskę tak, aby nie dotykała wody. Do miski wlewamy sok z cytryny, wbijamy rozbełtane jajka i dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Gotujemy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Gotowanie ma trwać około 10 minut, aż krem będzie gęsty. Zdejmujemy miskę z garnka i wkładamy pokrojone masło. Mieszamy całość i odstawiamy. Krem przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do około tygodnia.
Zrobiłam jako ciekawostkę i wyszło przepyszne, dziękuje!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
Usuń