Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 80 g cukru (dałam trzcinowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy *
- 1/2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy *
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 125 ml śmietany 12 %
- 1/2 szklanki (250 ml) migdałów
- 110 g masła
Na syrop:
- 60 ml cukru
- 40 ml soku z pomarańczy *
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Migdały
uprażyć na suchej patelni i posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem
i solą do miski Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. W drugiej
misce wymieszać sok, wanilię jajka i 50 ml śmietany.
W
misce robota wymieszać migały i mieszankę z mąką. Powoli ucierają
dodawać po kawałku masła. Następnie dodać śmietanę. Ucierać na niskiej
prędkości, zdejmując masę ze ścianek od czasu do czasu. Stopniowo
dodawać mieszankę jajeczną. Ciasto przelać do przygotowanej formy i
piec przez około 45 minut.
Kiedy
ciasto jest już prawie gotowe przygotować syrop. Sok i cukier
podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilka minut. Gorące ciasto
posmarować syropem. Nałożyć kilka warstw tak, aby zużyć cały syrop.
Odstawić do ostudzenia (moja stygło przez noc w foremce).
Ciasto można polać polewą czekoladową (np z rozpuszczonej czekolady i kremówki w proporcjach 50/50).
* można zastąpić cytryną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.