Składniki (na ok. 4 porcje):
- 100 g migdałów
- 2 - 3 krople olejku migdałowego
- 1,2 l mleka
- 50 g ryżu
- 4 łyżki cukru
- 100 g rodzynek
- 3 - 4 łyżki płatki migdałów
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- skórka otarta z pomarańczy
Wykonanie:
Migdały
sparzyć, obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Zmielić, a
następnie utrzeć z cukrem, olejkiem i trzema łyżkami mleka.
Ryż opłukać, zalać niepełną szklanką mleka i ugotować na sypko.
Utartą
masę migdałową zalać w garnku pozostałym gorącym mlekiem i doprawić
solą i cynamonem. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. W
międzyczasie opłukać i osuszyć rodzynki. Dodać do masy migdałowej i
mleka i razem gotować przez kolejne 3 - 5 minut. Dodać ugotowany ryż.
Na patelni uprażyć płatki migdałów. Wlać zupę na talerze i posypać
płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.