Składniki:
Ciasto:
- 3 1/3 szklanki maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
Warstwa marcepanowa:
- 225g pasty migdałowej (tej)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- powidła śliwkowe
Lukier alkoholowy:
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak)
Wykonanie:
Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pastę marcepanową wymieszać z cukrem. Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość.
Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę. Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy wszystko się połączy dodać przyprawy i wymieszać. Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając. Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać.
Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki. Jedną część wyłożyć na spód blachy. Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej 1 cm brzeg. Na masę posmarować powidła (około pół słoiczka). Na wierzch wyłożyć drygi kawałek ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.
Gotową krajankę wyjąć z piekarnika. Ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia pokroić na kawałki.. Schować do puszki, przekładają poszczególne warstwy papierem do pieczenia. Krajanka powinna stać minimum 1 tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.