Składniki:
- 5 matjasów
- 100 g rodzynek irańskich
- 20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich
- 1 cebula
- sok z cytryny
- olej (ok 1/2 szklanki)
- sól, pieprz cytrynowy
- ½ łyżeczki cukru
Wykonanie:
Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Wyjąc i osuszyć. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku). Wystudzić. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić. Zimne śliwki posiekać. Ułożyć w słoiku warstwami. Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki. Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym. Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju. Tak przygotowanym olejem zalać śledzie. Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.