Składniki:
na ciasto:
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 - 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
na pianę orzechową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Mąkę, masło posiekać. Dodać żółtka, cukier i proszek i jeszcze raz szybko posiekać a następnie zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Jedną białą i ciemną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Drugą jasną część ciasta rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do blaszki (ok. 23 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarować powidła śliwkowe.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać do nich posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Na rozsmarowane powidła zetrzeć ciemne ciasto. Na to wyłożyć ubitą orzechową pianę. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta (jasną). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.