Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier drobny (może być też waniliowy) - do wysypania na ściereczce
- 1,5 kg jabłek
- 1 galaretka (np cytrynowa)
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Blachę z piekarnika (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 8 - 10 minut. Przygotować czystą ściereczkę. Wysypać ją cukrem. Upieczony biszkopt położyć na ściereczce, papierem do góry. Natychmiast zdjąć papier i zwinąć biszkopt (ze ściereczką w środku). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć, aż jabłka będą się rozpadać. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do jabłek. Wymieszać i odstawić, aż jabłka będą gęstniały i ostygną. Trzeba jednak uważać, żeby masa nie zgęstniała całkowicie.
Biszkopt rozwinąć i zdjąć ze ściereczki. Posmarować gęstniejącą masą jabłkową i zwinąć. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.