Składniki:
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g łazanek
- 1 - 2 cebule
- 100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
- 5 - 8 ziaren ziela angielskiego
- 5 - 8 ziaren owocu jałowca
- 3 - 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Kapustę
dobrze opłukać i wycisnąć. Drobno pokroić. Włożyć do garnka i podlać
wodą, dodać liść i postawić na ogniu. Kolendrę, koper, cząber utrzeć w
moździerzu. Dodać z pozostałymi przyprawami do gotującej się kapusty i
wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę
drobno posiekać. Pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok.
Łazanki ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy
kapusta jest już gotowa dodać podduszone pieczarki z cebulą. Doprawić
ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia jeszcze
razem przez chwilę, aby smaki się połączyły. Dodać ugotowane łazanki i
wymieszać całość.
* suszone grzyby należy namoczyć przez minimum kilka godzin, a następnie ugotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.