Składniki:
- 530 g udźca z indyka (bez kości i skóry)
- 300 g piersi z indyka
- 14 g soli peklowej
- 46 g żelatyny spożywczej
- 10 g przypraw (dałam przyprawę Rozkoszna - czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i ziarna pieprzu czarnego)
Wykonanie:
Mięso
pokroić na kawałki i każdy kawałek ponacinać. Wymieszać z pozostałymi
składnikami. Wkładać do szynkowara dokładnie dociskając. Zamknąć
szynkowar, docisnąć klamrę i wstawić do lodówki na 24 h. Garnek wyłożyć
ściereczką. Wstawić szynkowar i wlać wodę na wysokość 1 - 1,5 cm
poniżej krawędzi szynkowara. Doprowadzić wodę do temperatury około 90
stopni i gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 h, aż mięso osiągnie
temperaturę 71 stopni. Wyjąć szynkowar z wody odstawić do ostudzenia na
około 10 godzin (na noc). Szynkowar wstawić na chwilę do wrzątku, lub
polewać odwrócony do góry dnem wrzątkiem a następnie wyjąć wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.