Składniki:
- 4 torebki zielonej herbaty (użyłam 4 łyżek liściastej z trawą cytrynową)
- 4 szklanki wody (użyłam mineralnej, ale można też ostudzonej przegotowanej)
- kostki lodu
- cukier / słodzik (ja nie daję)
- 1 mała cytryna
- listki mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Sparzyć duży słoik. Umieścić w nim torebki herbaty, zalać zimną wodą. Słoik przykryć folią spożywczą (ja użyłam słoja z wieczkiem) i postawić na bardzo nasłonecznionym parapecie lub balkonie w czasie najbardziej gorącej części dnia. Parzyć herbatę aż nabierze koloru i smaku przez około godzinę.
Wyjąc torebki (ja moją przecedziłam przez sitko). Herbatę schłodzić przez przynajmniej 20 minut (to czego nie wypijemy można przechowywać w lodówce). Szklanki napełnić lodem, nalać herbatę, ewentualnie dosłodzić. Przybrać cytryną i miętą i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.