Składniki na 4-6 porcji:
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- po 1 łyżeczce mielonych: kolendry, kurkumy, cynamonu i kuminu
- 750 g jagnięciny, pokrojonej na małe kawałeczki
- 6 łyżek oliwy extra-virgin
- 1 duża cebula, posiekana z grubsza
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 cm kawałek obranego imbiru, posiekany
- 1,2 litra bulionu z kurczaka
- 400 g pomidorów w puszce (pokrojonych)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 175 g kaszy kuskus
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanych liści mięty i natki pietruszki
- sól, pieprz
- jogurt grecki
- ew. liście kolendry do przybrania
Wykonanie:
Podgrzać garnek z grubym dnem (idealnie naczynie do tagine). Wymieszać przyprawy i 1 łyżeczkę papryki. Pokrojone na drobne kawałki mięso obtoczyć dokładnie w przyprawach. Do podgrzanego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i szybko podsmażyć mięso (najlepiej w 2 partiach) na złoty kolor. W międzyczasie włożyć cebulę, czosnek i imbir do blendera i dokładnie zmiksować. A garnka wyjąć mięso, dodać kolejną łyżkę oliwy i wrzucić na silnie rozgrzany tłuszcz mieszankę cebulową. Podsmażać przez 3-4 minuty aż zmięknie i nabierze koloru z przypraw. Ponownie wrzucić mięso do garnka.
Wlać połowę bulionu, pomidory i miód i dobrze wymieszać. Zagotować, dosolić do smaku a następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Gdy mięso jest już prawie gotowe przygotować kuskus. Wsypać kaszę do miski, dodać 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Wymieszać tak aby całą kasza dokładnie pokryła się sokiem i oliwą. Podgrzać pozostały bulion i dobrze go doprawić. Zalać bulionem kuskus, przykryć i odstawić na 5-10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać posiekane zioła i wymieszać. Podawać kuskus z mięsem na podgrzanych talerzach z kleksem jogurtu greckiego i ewentualnie liśćmi kolendry / pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.