10.07.2010

Tagine z miętowym kuskusem

No cóż nie mam specjalnego naczynia, ale to nie znaczy, że nie mogę zrobić tagine abo przynajmniej jakiejś próbki tego dania.  A danie polecane przez Ainsley'a jest cudowne.  Polecam mięso przygotować wieczorem, a po powrocie z pracy już tylko kuskus i w 10 minut wspaniały obiad podany.  Taka marokańska wersja naszego gulaszu.  My zjedliśmy późnym popołudniem, po powrocie z wypadu nad jezioro.




Składniki na 4-6 porcji:


  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • po 1 łyżeczce mielonych: kolendry, kurkumy, cynamonu i kuminu
  • 750 g jagnięciny, pokrojonej na małe kawałeczki 
  • 6 łyżek oliwy extra-virgin
  • 1 duża cebula, posiekana z grubsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 cm kawałek obranego imbiru, posiekany
  • 1,2 litra bulionu z kurczaka
  • 400 g pomidorów w puszce (pokrojonych)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 175 g kaszy kuskus
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty i natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki
  • ew. liście kolendry do przybrania


Wykonanie:

Podgrzać garnek z grubym dnem (idealnie naczynie do tagine). Wymieszać przyprawy i 1 łyżeczkę papryki. Pokrojone na drobne kawałki mięso obtoczyć dokładnie w przyprawach. Do podgrzanego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i szybko podsmażyć mięso (najlepiej w 2 partiach) na złoty kolor. W międzyczasie włożyć cebulę, czosnek i imbir do blendera i dokładnie zmiksować. A garnka wyjąć mięso, dodać kolejną łyżkę oliwy i wrzucić na silnie rozgrzany tłuszcz mieszankę cebulową. Podsmażać przez 3-4 minuty aż zmięknie i nabierze koloru z przypraw. Ponownie wrzucić mięso do garnka.

Wlać połowę bulionu, pomidory i miód i dobrze wymieszać. Zagotować, dosolić do smaku a następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Gdy mięso jest już prawie gotowe przygotować kuskus. Wsypać kaszę do miski, dodać 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Wymieszać tak aby całą kasza dokładnie pokryła się sokiem i oliwą. Podgrzać pozostały bulion i dobrze go doprawić. Zalać bulionem kuskus, przykryć i odstawić na 5-10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać posiekane zioła i wymieszać. Podawać kuskus z mięsem na podgrzanych talerzach z kleksem jogurtu greckiego i ewentualnie liśćmi kolendry / pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...