Ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 40 g mąki orkiszowej (dałam pszenną)
- 1 łyżka mleka w proszku (za radą Kuby dałam 4 łyżki zwykłego mleka)
- 100 g lekko ciepłej wody
- 25 g cukru
- 50 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
- 20 g świeżych drożdży
- 3 g soli
Nadzienie:
- 1 puszka brzoskwiń- taka ok. 850 g- (450 g samych owoców)
- duża garść jagód
Budyń waniliowy:
- 1 budyń waniliowy w proszku taki na 500ml mleka
- 350 ml mleka
- 8 łyżek soku z brzoskwiń
Kruszonka:
- 75 g masła
- 75 g cukru brązowego
- 100 g mąki
- 1 szczypta soli
- 50 g płatków migdałów
Sposób wykonania:
Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.
Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta - oprócz soli- przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min.
Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.
Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, od zawrzenia potrzymać na ogniu jeszcze przez ok. pół minuty ciągle mieszając. Dodać 8 łyżek soku z brzoskwiń. Wymieszać i ostudzić. Ja rondelek wstawiłam do naczynia z zimną wodą, żeby długo nie czekać, aż ostygnie.
Wybrać prostokątną blachę, w której będziemy piec ciasto i wysmarować ją wewnątrz masłem. Ciasto położyć na środku i uciskając, rozprowadzić je, by pokryło równo całe dno blachy. Na cieście rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.
Kruszonka
Cukier wymieszać z mąką i solą.
Dodać zimne masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.
Dodać płatki migdałowe.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu.
Całość posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.