Składniki na (18 - 20 muffinek lub 12 muffinek i 1 misia)
Suche:
- 2,5 szklanki mąki
- 100 g kokosu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku
Mokre:
- 280 ml maślanki
- 120 g topionego masła
- 1 jajko
Dodatkowo
- porzeczki (ilość według uznania - u mnie 1,5 szklanki)
Wykonanie:
W jednej misce łączymy składniki suche a w drugiej mokre. Do miski ze składnikami suchymi przelewamy składniki mokre i mieszamy je chwilę łyżką - nie zbyt długo, tylko do chwili połączenia się składników, ciasto powinno mieć grudkowatą strukturę. Na koniec dodajemy porzeczki i delikatnie staramy się je wmieszać w ciasto dużą łyżką.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasta - ok 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok 25 min w 200 stopniach (misia pieczemy około 35-40 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.