Sos:
Składniki:
- 2 cebule
 - marchewka
 - łodyga selera naciowego
 - 20 dag boczku
 - 45 dag mielonej wołowiny
 - 3-4 łyżki oliwy
 - szklanka białego wina (nie dałam)
 - 35 dag pomidorów bez skórki (dałam surowe, obrane ze skórki)
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - oregano
 - sól
 - świeżo zmielony pieprz
 
- szklanka bulionu wołowego (dałam drobiowy)
 
Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę, seler umyć, obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchewkę i seler, chwilę smażyć. Dodać boczek, mielone mięso i powoli smażyć. Do podsmażonego mięsa wlać wino, dokładnie wymieszać. Włożyć pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, przyprawić oregano, solą i pieprzem. Wlać połowę bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu.
Naleśniki razowe z pietruszką:
Składniki:
120 g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki soli
1 jajko, lekko ubite
250 ml mleka
olej słonecznikowy do smażenia
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Wykonanie:
Przesiać mąkę i sól do miski, zrobić dziurę i wlać jajko i połowę mleka. Dobrze ubić aż się wszystko połączy i potem stopniowo dodać pozostałe mleko, na końcu dodać natkę i wymieszać.
Rozgrzać odrobinę oleju na 18 cm patelni, i smażyć cienkie naleśniki (powinno wyjść około 8 sztuk).
Naleśniki z sosem:
Składniki:
15 dag mozzarelli
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki natki pietruszki
Wykonanie:
Podgrzać około 35 dag sosu bolońskiego, dodać 3/4 śmietany, 2 łyżki natki i wymieszać. Mozarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć 3 łyżki. Na naleśniki wykładać odrobinę mozarelli, na to sos i zwijać. Ułożyć w głębokiej patelni. W międzyczasie lekko podgrzać przecier pomidorowy i wlać do niego pozostałą śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. Na patelnię z naleśnikami wylać sos pomidorowy (na naleśniki), posypać mozarellą i podgrzać do roztopienia sera. Ostrożnie (nie jest to łatwe) przełożyć naleśniki na talerze. Posypać pozostałą natką.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.