Co ja bym zrobiła bez tych książek Ainsley'a?  Chyba byśmy głodowali ;)  A tak chwila w kuchni i wspaniałe danie murowane.  Powiem tylko tyle,  synio wpadł na chwilę do domu (w końcu ma wakacje) i powiedziałam mu, że będą tortille i że ma wrócić za 30 minut.  Sama nie mogłam uwierzyć kiedy równo za 30 minut drzwi domu otworzyły się i padło pytanie: Są?
Składniki:
- 1 łyżka oleju
 - 1 cebula, posiekana
 - 2 ząbki czosnku, posiekane
 - 2 czerwone papryczki chilli, posiekane, bez pestek
 - 500 g mielonej chudej wołowiny
 - 400 g fasolki kidney z puszki, odcedzonej
 - 400 g pomidorów z puszki
 - 150 ml mocnej kawy (dałam słabą, bo jadły dzieci)
 - sól, pieprz
 
Podawać z :
- sałatą
 - śmietaną / jogurtem (opcjonalnie)
 - muszlami taco / tortillami / pieczonymi ziemniakami
 
Wykonanie:
Rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, czosnek i papryczki aż zmiękną, przez 3-4 minuty. Dodać mielone mięso i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, mieszając aż mięso zacznie brązowieć. Dodać fasolkę, pomidory i kawę. Zagotować i odparowywać przez 20 minut, aż masa zgęstnieje i będzie ciemna. Doprawić do smaku.
Muszle taco lub tortille (ewentualnie pieczone ziemniaki) wyłożyć sałatą i wypełnić mięsem. Można polać śmietaną i posypać papryką w proszku.
Ainsley poleca do tego Meksykańskiego Lager'a :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.