06.07.2010

Tortille z wołowiną, chilli i kawą

Co ja bym zrobiła bez tych książek Ainsley'a?  Chyba byśmy głodowali ;)  A tak chwila w kuchni i wspaniałe danie murowane.  Powiem tylko tyle,  synio wpadł na chwilę do domu (w końcu ma wakacje) i powiedziałam mu, że będą tortille i że ma wrócić za 30 minut.  Sama nie mogłam uwierzyć kiedy równo za 30 minut drzwi domu otworzyły się i padło pytanie: Są?



Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 czerwone papryczki chilli, posiekane, bez pestek
  • 500 g mielonej chudej wołowiny
  • 400 g fasolki kidney z puszki, odcedzonej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 150 ml mocnej kawy (dałam słabą, bo jadły dzieci)
  • sól, pieprz


Podawać z :


  • sałatą
  • śmietaną / jogurtem (opcjonalnie)
  • muszlami taco / tortillami / pieczonymi ziemniakami



Wykonanie:

Rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, czosnek i papryczki aż zmiękną, przez 3-4 minuty. Dodać mielone mięso i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, mieszając aż mięso zacznie brązowieć. Dodać fasolkę, pomidory i kawę. Zagotować i odparowywać przez 20 minut, aż masa zgęstnieje i będzie ciemna. Doprawić do smaku.

Muszle taco lub tortille (ewentualnie pieczone ziemniaki) wyłożyć sałatą i wypełnić mięsem. Można polać śmietaną i posypać papryką w proszku.

Ainsley poleca do tego Meksykańskiego Lager'a :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...