Składniki:
- 275 g wody
- 4 łyżki płynnego miodu
- 500g białej pszennej mąki chlebowej
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2-3 łyżki niebieskiego maku
- 1 łyżeczka soli
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość
Dodac resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto.
Zostawic je na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem.
Z każdej kulki uformowac wałek (nieco krotszy od dlugosci blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól.
Zostawic do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut
Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.