18.07.2010

Makowe Paluchy

Opóźnienie w Piekarni po Godzinach mam i to straszne (ale piekę chleby  i z pobliskiej piekarni dalej nie korzystamy).  Powolutku może nadrobię chociaż część wypieków, tym bardziej, że piekarnia w wakacje nieczynna. Paluchy zrobiłam bo miałam mało czasu na pieczywo zakwasowe, a chlebek się kończył.  Są bardzo smaczne, chociaż jak stwierdził mój mąż, trochę zbyt słodkie do wędliny.



Składniki:

  • 275 g wody
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 500g białej pszennej mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki niebieskiego maku
  • 1 łyżeczka soli


1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość
Dodac resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto.
Zostawic je na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem.
Z każdej kulki uformowac wałek (nieco krotszy od dlugosci blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól.
Zostawic do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut
Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...