Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
 - 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
 - 40 g cukru
 - 2 jajka
 - 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
 - 1 szklanka mleka
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- ok. 750 g truskawek
 - 2-3 łyżki cukru
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Kruszonka:
- Margaryna / masło (dałam ok. 2 cm kawałek)
 - Mąka
 - Cukier (były chyba ze 2 łyżki)
 
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
Truskawki pokroić na cząstki, zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Następnie wymieszać truskawki z mąką ziemniaczaną.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Zrobić kruszonkę: Margarynę rozcierać palcami z mąką i cukrem aż do powstania grudek.
W każdej wyrośniętej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je owocami. Owoce posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.