11.06.2013

Bułeczki truskawkowe

Kolejne scones, chociaż tym razem zupełnie inne. Wersja bardziej deserowa niż śniadaniowa, ale za to jaka dobra.  Nie dałam do ciasta truskawek, tak jak to było w oryginalnym przepisie i myślę, że to był dobry pomysł.  Co do lukru też mam mieszane uczucia.  Ja wolałam wersję bez, ale mój mąż i dzieci stwierdzili, że lukier jest w porządku.




Składniki:
  • ok 100 ml zmiksowanych truskawek ( pół szklanki całych)
  • ¼ szklanki (250 ml) cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kremówki
  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksowane truskawki, kremówkę  i cukier zmiksować blenderem na gładką masę.  Odstawić.
Mąkę, sól i proszek przesiać do miski.  Dodać masło i wyrobić palcami tak, aby powstały okruszki. Do zmiksowanych truskawek dodać jajko i wanilię.  Wymieszać.  Masę przelać do mąki i wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników.  Ciasto przełożyć na blat i ugnieść ręką na wysokość około 2 cm (można rozwałkować, chociaż ciasto jest dość wilgotne i lepiej zrobić to rękoma).  Wyciąć bułeczki, zagniatając pozostałe ciasto w razie potrzeby.  Bułeczki ułożyć na blasze i piec przez 16-18 minut w górnych partiach piekarnika.  Lekko przestudzić na kratce.
Bułki można polać lukrem z cukru pudru, mleka i odrobiny ekstraktu waniliowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...