13.06.2013

Ciasto truskawkowe (strawberry bread)

Bernika pokazała niedawno ciasto z bloga Smitten Kitchen.  Ponieważ od dawna miałam w planach chlebek truskawkowy, postanowiłam, że  to będzie właśnie ten. Ciasto jest fantastyczne i na ciepło i następnego dnia.  Jeszcze kolejnego też, jeśli oczywiście coś Wam zostanie.




Składniki:
  • 3/4 szklanki (250 ml) brązowego cukru
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 1/4 szklanki (250 ml) maki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml pokrojonych truskawek

Wykonanie:
Cukier, mąkę, sodę i sól wymieszać w jednej misce.  W drugiej połączyć olej, jajko, rum, wanilię i jogurt.  Dodać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia składników.  Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24 cm) i piec w 180 stopniach około 50 - 60 minut, aż do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...