Składniki:
- 300 ml białego wina (u mnie Brut Nature)
 - 150 ml wody
 - 110 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią)
 - 2 łyżki żelatyny
 
Na śmietankę:
- 60 ml wina
 - 30 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią)
 - 150 ml śmietany kremówki
 
Wykonanie:
Żelatynę
 zalewamy odrobiną zimnej wody. Wino i wodę wlewamy do garnka o grubym 
dnie.  Dodajemy cukier, stawiamy na gaz i gotujemy mieszając, aż cukier 
się rozpuści. Podgrzewamy do momentu kiedy zacznie się gotować.  
Natychmiast zdejmujemy z ognia.    Dodajemy napęczniałą żelatynę i 
mieszamy aby się rozpuściła.  Czekamy aż troszkę przestygnie i 
przelewamy do kieliszków.  Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Kiedy
 galaretka stężeje przygotowujemy winną śmietankę.  Wszystkie składniki 
ubijamy mikserem w głębokiej misie.  Kiedy śmietanka zgęstnieje 
przykładamy na galaretkę.  Podajemy natychmiast lub po schłodzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.