Składniki:
- 300 ml białego wina (u mnie Brut Nature)
- 150 ml wody
- 110 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią)
- 2 łyżki żelatyny
Na śmietankę:
- 60 ml wina
- 30 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią)
- 150 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Żelatynę
zalewamy odrobiną zimnej wody. Wino i wodę wlewamy do garnka o grubym
dnie. Dodajemy cukier, stawiamy na gaz i gotujemy mieszając, aż cukier
się rozpuści. Podgrzewamy do momentu kiedy zacznie się gotować.
Natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i
mieszamy aby się rozpuściła. Czekamy aż troszkę przestygnie i
przelewamy do kieliszków. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Kiedy
galaretka stężeje przygotowujemy winną śmietankę. Wszystkie składniki
ubijamy mikserem w głębokiej misie. Kiedy śmietanka zgęstnieje
przykładamy na galaretkę. Podajemy natychmiast lub po schłodzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.