21.06.2013

Kruszonka truskawkowa z rabarbarem

Uwielbiamy kruszonki i już.  Ktoś, kto tu częściej zagląda zapewne to zauważył.  Chociaż w tym sezonie ta pojawia się jako pierwsza.  Połączenie rabarbaru i truskawek jest idealne, przynajmniej dla mnie.  Mój syn jednak zjadł wszystko poza rabarbarem :)




Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego


Na kruszonkę:
  • 70 g masła
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych

Wykonanie:
Owoce myjemy.  Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Rabarbar kroimy wzdłuż na pół, a potem na 0,5 cm kawałki.  Owoce przekładamy do naczynia do zapiekania, mieszamy razem z mąką i cukrem.
Masło i mąkę wyrabiamy palcami tak, aby powstała kruszonka.  Dodajemy cukier i orzechy i mieszamy.  Kruszonkę wysypujemy na przygotowane owoce.  Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...